Aktualno

DAF - 90 let inovativnosti

Prvega aprila leta 1928 je v mestu Eindhoven na Nizozemskem, mladi inženir po imenu Hub van Doorne odprl majhno delavnico. Skromen začetek za podjetje, ki ga danes poznamo pod imenom DAF. Vodilno podjetje za izdelavo kvalitetnih tovornjakov s poudarkom na inovacijah, kvaliteti in transportni učinkovitosti.   Prvotna delavnica je bila v bližini pivovarne Coolen v Eindhovnu. Primarna naloga van Doorna je bilo kovanje in varjenje za lokalna podjetja ter tudi podjetje Philips. Tako imenovana ”velika depresija” je van Doorna, skupaj z bratom Wim, prisilila v razširitev posla. Skromna delavnica je kmalu zrasla v podjetje za izdelavo prikolic poimenovano po ustanovitelju van Doornu. Varjene šasije in prikolice so van Doorna ločile od ostalih tekmecev zaradi njihove nizke teže in neverjetni kapaciteti prevoza težkih bremen. Leta 1936 je podjetje predstavilo inovativne kontejnerske prikolice, ki so olajšale prenos prikolic z vlakovne kompozicije na tovornjak, ki je pravzaprav začetek intermodalnega transporta.  

NOVO PODJETJE ZA IZDELAVO TOVORNJAKOV JE ROJENO

Leta 1949 je podjetje predstavilo prvi lasten tovornjak, ob istem času se je podjetje tudi preimenovalo v Van Doornovo tovarno vozil. Leto kasneje je bila zgrajena namenska tovarna za izdelavo tovornjakov, kjer so začeli proizvajati 3, 5 in 6 tonske šasije. Na začetku so v vozila vgrajevali bencinske in dizelske motorje tipa Hercules in Perkins, leta 1957 pa je podjetje prvič izdelalo motor lastne izdelave. 1959 je podjetje tržišču predstavilo izboljšan motor DD575 z dodano turbino. Kot prvo je podjetje DAF tržišču predstavilo motor z turbinskim intercoolingom, ki omogoča nižjo porabo goriva ob večjem izkoristku motorja.  

VODILNI NA PODROČJU IZDELAVE MOTORJEV

Leta 2005 so predstavili motorje PACCAR MX, ki so vgrajeni v več kot 40% vseh vozil znamk Peterbilt in Kenworth. Najnovejše generacije motorjev MX-11 in MX-13 predstavljajo evolucijo v razvoju motorjev z izjemno visokim navorom in nizko porabo goriva. Skupaj z najnovejšo tehnologijo na področju programske opreme in odlično aerodinamiko, motorji PACCAR MX porabijo za do 7% goriva manj kot tekmeci.  

KABINA KI POSTAVLJA STANDARDE

Ob začetku izdelave tovornjakov, so tovarno zapuščale gole šasije z vgrajenim motorjem in hladilnim rešetom. Leta 1951 je podjetje temu naredilo konec, z lastno kabino in aerodinamičnimi rešitvami, ki so pripomogle tudi izboljšanem udobju voznika. V 60-ih letih je podjetje DAF svetu predstavilo prvi tovornjak za potrebe mednarodnega transporta. Model DAF 2600 se je pohvalil z dvema posteljama v kabini in steklenimi okni, ki so nudila pogled na okolico na vseh straneh. Podjetje DAF je tudi med prvimi predstavilo nagibne kabine, ki so olajšale delo vzdrževalcem in si brez njih več ne predstavljamo modernih tovornjakov. Z predstavitvijo kabin Space Cab leta 1988 je DAF še dodatno utrdil svoj položaj vodilnega v skrbi za udobje voznika. Skupaj z kabino Super Space Cab, predstavljeno leta 1994, sta postavila merilo uspešnosti in odličnosti v tem segmentu transporta.  

DAF, PODJETJE PACCAR

Leta 1996 je DAF postalo podjetje PACCAR, ki uspešno nadaljuje poslanstvo skromnih začetkov kot vodilni proizvajalec tovornjakov in motorjev.  

ODLIČNOST TOVORNJAKOV DAF

Leta 2017 sta modela XF in CF postala  ”Mednarodni tovornjak leta 2018” kar gre zasluga predvsem inovativnim tehnologijam, ki se odražajo v voznosti in v samem udobju. Prav tako je leta 2017 model DAF LF postal ”tovornjak trgovskih flot leta” v Veliki Britaniji. Toda to so le najnovejše nagrade, ki so jih prejeli tovornjaki podjetja DAF:

  • 1988 – DAF 95
  • 1989 – DAF 95XF
  • 2002 – DAF LF
  • 2007 – XF 105
  • 2017 – XF in CF

 

SVETOVNA ODLIČNOST

DAF v 21. stoletju tlakuje pot poslovni uspešnosti. Njihovi vodilni tovornjaki so proizvedeni na Nizozemskem, Belgiji, Veliki Britaniji in Braziliji, z več kot 1100 prodajnimi mesti stacioniranih na petih celinah. Za uspešnostjo tovornjakov stojijo kvalitetni deli PACCAR ter pomoč na cestah, ki je vodilna v Evropi. ”DAF ponuja celo paleto odličnih tovornjakov, ki uporabnikom nudijo najnižje stroške uporabe, odlično transportno zanesljivost in najvišjo stopnjo udobja.” je povedal Preston Feight, predsednik podjetja DAF. ” Zahvaljujoč več kot 10.000 posameznikom, ki načrtujejo, proizvajajo, prodajajo in uporabnikom nudijo potrebno podporo je podjetje DAF postalo vodilno na svojem področju delovanja in bo nadaljevalo svojo odličnost tudi v prihodnosti.”