Aktualno

Biodizel druge generacije

Najnovejša generacija tovornjakov DAF LF, CF in XF je popolnoma primerna za vožnjo na tako imenovanih obnovljivih virih. Snel Logistics v belgijskem mestu Deinze izvaja obsežne teste s HVO. Razlog testiranj? Skoraj 90% manj emisij CO2, ekonomičnost in ”boljša alternativa”.

Kaj sploh je HVO?

HVO (hydrotreated vegetable oil) je sintetično bio-dizelsko gorivo druge generacije, ki se pridobiva s hidro obdelanim rastlinskim oljem iz odpadnih proizvodov kot so maščoba za cvrtje, živalske maščobe in lesne celuloze. HVO se lahko dodaja običajnim dizelskim oljem v poljubnih razmerjih. Prednosti HVO v primerjavi z običajnim biodizlom je predvsem v čistosti goriva v daljšem časovnem obdobju saj se ob pridobivanju izloča odvečni kisik kar posledično zmanjšuje možnost kontaminacije goriva ter hkrati ščiti posodo za gorivo pred korozijo. Vsi DAF tovornjaki novejše generacije so primerni za uporabo HVO biodizla.

Gospodarstvo in ekologija

” Seveda gledamo tudi alternativna goriva in zato tudi eksperimentiramo z HVO, rastlinskim oljem, ki je v celoti narejeno iz odpadkov, ki ne vključujejo živil. To je bilo za nas zelo pomembno. Vsak nov DAF tovornjak ga lahko uporablja, brez potrebe po dodatnih predelavah ali spremembah; tudi zahteve po vzdrževanju ostajajo enake. Vpliv HVO je ogromen: 89% manj emisij CO2, 33% manj trdnih delcev ter 9% manj dušika. To je daleč boljša alternativa kot LNG. Resnična lepota tega pa se kaže predvsem v tem, da se ohrani vse prednosti uporabe tovornjaka z dizelskim motorjem kot so zanesljivost, vzdržljivost, obratovalni stroški in vrednost pri nadaljnji prodaji. To je odličen primer, kako lahko gospodarstvo in ekologija skupaj hodita z roko v roki” so izpostavili predstavniki podjetja Snel Logistics.