Aktualno

DAF LF Electric za "nič emisij" v mestnih dostavah

DAF Trucks predstavlja Daf LF Electric, 19-tonski popolnoma električni tovornjak za mestno uporabo. Najsodobnejše vozilo ponuja doseg do 280 kilometrov.

DAF je vodilni pri električnih pogonskih sklopih za gospodarska vozila. DAF je bil prvi evropski proizvajalec tovornjakov, ki je začel tržiti popolnoma električni tovornjak: CF Electric (GCW do 37 ton), predvsem za distribucijo v supermarketih in medmestni prevoz. V zadnjem času je DAF razširil svojo paleto vozil s 6×2 CF Electric togo s krmiljeno zadnjo osjo (GVW do 29 ton), kar je na primer idealno za zbiranje odpadkov brez emisij. Tovornjaki CF Electric so že dosegli več sto tisoč kilometrov od odmevnih kupcev in tako DAF-ove izkušnje izkoristili s tehnologijo električnega pogona. Novi LF Electric je zadnji DAF-ov izdelek s popolnoma električnim pogonskim sklopom.

Redne poti

Elektronski motor LF Electric zagotavlja 250 kW nazivne moči (največja moč 370 kW) in nazivni navor 1.200 Nm (največ 3.700 Nm). Napajanje prihaja iz litijevega železovega fosfata (LFP) z bruto vsebnostjo energije 282 kWh (254 kWh učinkovito). To ponuja LF Electric doseg najmanj 280 izjemno tihih kilometrov in „nič emisij“ kilometrov več kot dovolj za potrebe mestnih distribucijskih prevoznikov.

Baterije najnovejše generacije

DAF uporablja tako imenovane LFP baterije (litijev fero fosfat) na vseh popolnoma električnih vozilih. To so baterije najnovejše generacije, ki ne vsebujejo kobalta ali magnezija, zaradi trajnosti. Poleg tega so bolje zapakirani – kar ima za posledico večjo gostoto energije na liter – in kemija baterije zagotavlja najvišjo toplotno varnost. Baterije LFP imajo 6-letno garancijo, kar ponazarja DAF-ovo samozavest glede zmogljivosti, zanesljivosti in trajnosti.

Počasno in hitro polnjenje

Posebnost novega DAF LF Electric je “kombinirani sistem za polnjenje”. To omogoča polnjenje tovornjaka prek običajnega električnega omrežja in je idealno, ko se tovornjak konec dneva vrne v domačo bazo. S počasnim polnjenjem (400 V AC, 22 kW, 3 faze) lahko baterijo v 6,5 urah napolnite z 20% na 80%. Polno polnjenje (od 0% do 100%) traja do 12 ur. Če je na voljo posebna oprema, bo hitro polnjenje baterij (650 V DC, 150 kW) trajalo le 60 minut, od 20% do 80% ali 2 uri za polnjenje.

Na voljo e-PTO

Kot dodatno možnost je novi DAF LF Electric na voljo z 400 V e-PTO za napajanje pomožne opreme, kot je električna hladilna naprava ali elektrohidravlični žerjav. To odpravlja potrebo po ločenem generatorju in ima za posledico poln tovornjak z „ničelnimi emisijami“.

Dve medosni razdalji

LF Electric je sprva na voljo v 19-tonski togi izvedbi z medosnimi razdaljami 5,3 ali 5,85 metra. Tovornjak ponuja 11.700 kilogramov nadgradnje in nosilnosti, kar zadostuje za večino mestnih distribucijskih aplikacij.

Koristi LF DNA

Samoumevno je, da ima LF Electric enako značilno DNA kot njegovi bratje in sestre z motorjem z notranjim zgorevanjem. Tako kot vsak LF ponuja enostaven vstop, odlično vsestransko vidljivost, veliko udobje voznika in najtesnejši obračalni krog v industriji – in s tem odlično okretnost; je popoln tovornjak vsakega voznika v mestni distribuciji. DAF LF Electric, razvit v tesnem sodelovanju z družbo Dana Inc, bo maja začel s proizvodnjo pri Leyland Trucks v Veliki Britaniji.

DAF LF Electric | toga  Tehnične specifikacije

Podvozje 19 ton, 4×2
Medosnarazdalja 5300 milimetrov 5850 milimetrov
Teža šasije 7300 kg
Nosilnost 11700 kg
Električni motor Dana, Permanent Magnet
Moč 250 kW (nominalno) / 370 kW (maksimalno)
Navor 1.200 Nm (nominalno) / 3.700 Nm (maksimalno)
Kapaciteta baterije 282 kWh (254 kWh efektivna zmogljivost)
Doseg  do 280 km

Quick charge batteries at 150 kW

20%-> 80% 1 uro
0%-> 100% 2 uri

 

Overnight slow charge at 22 kW

20%-> 80% 6.5 ur
0%-> 100% 12 ur