Aktualno

DAF začenja proizvodnjo električnih tovornjakov

S serijsko proizvodnjo modelov XD in XF Electric bodo začeli spomladi 2023

DAF širi svoje proizvodne zmogljivosti z novo tovarno za sestavljanje električnih tovornjakov v Eindhovnu, kjer se bo spomladi začela proizvodnja nove generacije DAF XD in XF Electric. Ta popolnoma električna vozila zagotavljajo doseg več kot 500 kilometrov “brez emisij”, kar predstavlja pomemben korak družbe DAF v prizadevanjih za še čistejši cestni promet.

Popolnoma nov sklop električnih tovornjakov se nahaja v sedežu podjetja DAF Trucks v Eindhovnu. Gradnja te tovarne električnih tovornjakov je bila končana v osemnajstih mesecih.

Prvi električni tovornjaki DAF XD in XF bodo s proizvodne linije zapeljali letos spomladi. DAF pričakuje, da se bo proizvodnja v naslednjih nekaj letih povečala na več tisoč vozil na leto v skladu z vse večjim povpraševanjem po popolnoma električnih tovornjakih.

Tovorna vozila 4×2 in 6×2 ter vlačilci 4×2

Osnova vsake nove generacije električnih tovornjakov DAF je tako imenovani glider, šasija brez pogonskega sklopa, vendar s kabino. Glider je izdelan na DAF-ovi glavni proizvodni liniji. Tovorna vozila 4×2 in 6×2 ter vlečna vozila 4×2 se nato v dokončajo v osemstopenjskem postopku na proizvodni liniji za sestavljanje električnih tovornjakov.

Dve montažni liniji

Nova tovarna ima pravzaprav dve montažni liniji. Na prvi se sestavljajo baterijski paketi, na glavni montažni liniji pa se vsi visokonapetostni sestavni deli, vključno z baterijami in pogonskim sklopom, montirajo na šasijo. Na končnih postajah se nato opravijo temeljiti pregledi, ki zagotavljajo, da je tovornjak v brezhibnem stanju.

Izdelano po meri

Kot vsako vozilo DAF sta tudi XD in XF Electric izdelana po meri, da popolnoma ustrezata željam vsake posamezne stranke. Zato so električni pogonski sklopi PACCAR modularni. Poleg tega, da sta na voljo dva motorja PACCAR EX (s šestimi različnimi zmogljivostnimi razredi). Baterijske sklope je možno namestiti na različne položaje na šasiji, odvisno od zahtev stranke. To zagotavlja največjo prilagodljivost za nadgraditelje.

DAF XD in XF Electric

DAF XD in XF Electric sta bila predstavljena na sejmu IAA v Hannovru septembra 2022. Popolnoma električni pogonski sklopi PACCAR zagotavljajo moč med 170 in 350 kW (210 do 480 KM). DAF ponuja tudi izbiro baterijskih sklopov z uporabo modularnega pristopa. Najmanjši paket vsebuje dva “niza”, ki imata skupaj zmogljivost 210 kWh in omogočata doseg do 200 kilometrov. Največji ima 5 “nizov” s kapaciteto 525 kWh in lahko doseže več kot 500 kilometrov dosega. Električni tovornjaki so odlično opremljeni za hitro polnjenje in tako se lahko največji paket baterij napolni od 0 % do 80 % v nekaj več kot 45 minutah.