Aktualno

Varčna vožnja, kako jo doseči?

Pri naraščujočih stroških goriva ima ekonomična in varčna vožnja čedalje večji pomen v cestnem transportu. Z ekonomično vožnjo smo bolj ustrežljivi do lastne denarnice, hkrati pa prispevamo tudi k čistejšemu okolju. Nekaj napotkov za varčno vožnjo pa je pripravila naša sodelavka in inštruktorica varčne vožnje Jadranka Čučnik.

IMG_3999.jpg

Načrtovanje poti

Na porabo goriva vpliva množica dejavnikov, v prvi vrsti je načrtovanje poti, saj lahko že z dobrim planiranjem predvidimo številne dejavnike, ki vplivajo na porabo. Že zgolj časovna organizacija lahko prinese dobre rezultate saj je organiziran voznik brezskrben in varen člen cestnega prometa. Seveda je potrebno omeniti tudi podjetje in dobro logistiko, saj skupaj hodita z roko v roki.

Razporeditev tovora

Optimalna razporeditev tovora je eden ključnih dejavnikov ne le za varno, temveč tudi za varčno vožnjo. Neprimerno naložen tovor lahko s svojimi neskladnimi obremenitvami dodatno poveča porabo goriva. Varno naložen in razporejen tovor bi moral biti pomemben cilj slehernega voznika.

Redni servisi

Samo optimalno delujoče tovorno vozilo je zmožno nuditi optimalne rezultate, zato je redno in primerno servisiranje tovornega vozila nujno. Redni pregledi vozil in upoštevanje rednih servisnih intervalov so dela, ki se v transportu žal vse prevečkrat zanemarjajo. Redna servisiranja so investicija v tovorno vozilo in hkrati tudi investicija v ekonomičnost in ekologijo.

Stop sistemi oziroma ugašanje vozila

Porabo goriva lahko uspešno obvladujemo tudi z uporabo sodobnih sistemov, kot je denimo sistem STOP. S tovrstnim sistemom lahko v smeri porabe in prijaznosti do okolja naredimo veliko, saj z uporabo v zrak spustimo manj strupenih snovi. Trenutni podatki kažejo, da se za ta sistem odloči le okoli 20% kupcev tovornih vozil DAF.   ČE in KO vozila ne potrebujemo, ga preprosto ugasnimo.

Odločna vožnja

Najbrž najpomembnejši dejavnik za varčno in ekonomično vožnjo pa je vsekakor način same vožnje. Z njo lahko dosežemo največ, prihranka ali pa izdatka na gorivu. Še tako moderni in sofisticirani sistemi, za pomoč pri varčni vožnji, postanejo brezpredmetni v kolikor jih voznik ne upošteva.  Dinamična vožnja, občutek pri speljevanju in zaviranju, enakomerno pospeševanje, so pri porabi goriva med najpomembnejšimi dejavniki.

Z Dafovimi sistemi tudi do 10% prihranka goriva

”Pravila uporaba sistemov eco mode, PCC, eco roll ipd. lahko privarčuje 7-10% goriva” pojasni Čučnikova. Številka ni zanemarljiva in toliko bolj pride do izraza pri transportnih podjetjih z večjimi flotami vozil.   Primer: DAF LF, aerodinamični kit, s posebej zasnovanim spojlerjem pripomore k varčevanju goriva do 4% in manjšemu izpustu CO2. Pri hitrosti 85 km/h pa je potrjeno, da dotično vozilo z aerodinamičnim kompletom, privarčuje kar 8% goriva, napram ostalim vozilom brez podobnih aerodinamičnih rešitev.   Aerodinamika je pri vozilih pomembna, pri tovornih še toliko bolj, zato so pravilno nastavljeni spojlerji in ostali aerodinamični dodatki ključni za manjši zračni upor in posledično tudi manjšo porabo goriva.

Odpovejte se lepotnim dodatkom

Sodoben tovornjak mnogim uporabnikom pomeni več kot zgolj delovno vozilo. Pri tem si ga nekateri radi tudi dodatno opremijo in naredijo vizualno bolj atraktivnega. Večkrat pa pri tem pozabijo, da vsi ti dodatki pomenijo dodatno težo in v določenih primerih tudi dodaten zračni upor. Dva elementa za katere vsi vozniki vemo, ključno vplivata na porabo goriva in občutek pri vožnji. V tem primeru lahko trdimo, da je manj pravzaprav več. Učenja varčne vožnje se je v podjetjih potrebno lotiti sistematično, z izobraževanjem voznikov, urejenim voznim parkom, primernimi pnevmatikami in predvsem z miselnostjo. Še tako dober tovornjak ne naredi dobrega voznika in tako je tudi v tem segmentu cestnega transporta. Z varčno vožnjo se zmanjša obraba delov, podaljša delovno dobo vozila kar pa se spet ugodno kaže pri prihranku na gorivu in servisiranju vozila. Vsekakor dober razlog, ki v današnjem svetu pomeni ogromno.

”Trenutni trendi naraščujočih stroškov cestno tovornega prometa in udarca na okolje so zadosten razlog za optimizacijo delovanja vsakega transportnega podjetja. Zato vabimo vse lastnike in uporabnike vozil DAF, ki želijo zmanjšati stroške pri gorivu in popravilih, da se nam pridružijo na tečaju varčne vožnje. S skupnimi močmi bomo poskrbeli za manjši vpliv na okolje ter manjše stroške obratovanja flote, kot posledico optimiziranih načinov vožnje” pa misel zaključi ga. Jadranka Čučnik.