Aktualno

DAF LF Electric uspešno zaključil EV Rally 2023

Dolge poti. Krajše razdalje. Mestna območja. Avtoceste in hribovit teren. DAF LF Electric je med skoraj 2.000 kilometrov dolgo dirko EV Rally 2023 po Združenem kraljestvu in Irski znova dokazal svojo operativno odličnost in zanesljivost. Družba DAF Trucks je pravkar uspešno zaključila to petdnevno pot skupaj s podjetjem Cenex, britansko tehnološko organizacijo za raziskave na področju trajnostnega prometa

Rally EV se je začel v Cardiffu, glavnem mestu Walesa. Prva postaja je bil London, sledila sta Edin-Burg (Škotska) in Belfast (Severna Irska). Cilj je bil postavljen v irski prestolnici Dublin.

Namen dogodka je bil prikazati zmogljivosti popolnoma električnih vozil (EV) in projektov čiste energije. Organizatorji relija so želeli poudariti tudi pomen javno dostopne polnilne infrastrukture, ki lahko sprejme večja električna vozila, vključno s tovornjaki, kot so DAF LF, XD in XF Electric z dosegom do 500 kilometrov z enim polnjenjem.

20 električnih tovornjakov DAF LF

19-tonski LF Electric ekipe DAF-Cenex je bil dodeljen v okviru projekta Battery Electric Truck Trial (BETT) – 18-mesečne raziskave vlade Združenega kraljestva o učinkovitosti električnih vozil v vsakdanjem prometu. Projekt BETT zajema 20 električnih vozil DAF LF, ki so sedaj v uporabi.

Okrepitev infrastrukture za polnjenje električnih vozil

“Ta dogodek je dokazal izjemne zmogljivosti našega električnega tovornjaka LF,” je povedal Adam Bennett, vodja za električna vozila pri podjetju DAF Trucks UK. “DAF je pripravljen na transport brez emisij. Dogodek je tudi poudaril jasno in aktualno potrebo po namenski infrastrukturi za večja vozila po vsej Evropi. Manjše prilagoditve obstoječih polnilnih mest za osebna vozila bi bile dober prvi korak k izboljšanju dostopa za tovornjake. Vendar bo le posebna infrastruktura za tovornjake imela želeni učinek na prehod na električna vozila pri prevoznikih. Dokazali smo, da so naši tovornjaki pripravljeni! Zdaj je čas, da pristojni organi po vsej Evropi okrepijo polnilno infrastrukturo.”

O vozilu DAF LF Electric

DAF LF Electric ima elektromotor z močjo 260 kW (370 kW maksimalna zmogljivost), ki ga napaja 282 kWh (252 kWh efektivna zmogljivost) baterija iz litij-železovega fosfata (LFP) brez kobalta in magnezija. Tako ima LF Electric doseg do 280 kilometrov, kar je več kot dovolj za dnevne poti, ki se običajno uporabljajo za mestno distribucijo.