Aktualno

DAF predstavlja celotno paleto izboljšanih varnostnih funkcij

DAF dodatno razširja že vodilne standarde v industriji glede varnosti in udobja voznika za vse modele nove generacije DAF z dodajanjem celotnega nabora novih naprednih sistemov za pomoč vozniku (Advanced Driver Assistant Systems – ADAS) že v tovarni. Ti novi sistemi bodo standardni na vseh modelih DAF XB, XD, XF, XG in XG+ od januarja 2024.

Najnovejši AEBS sistem (Advanced Emergency Braking System) je opremljen tako z radarjem kot s kamero, ki opozarjata na ogrožene udeležence v prometu pred vozilom. Dodaten radar skrbi za funkcijo Drive off assist, ki zazna in opozori voznika na morebitne ogrožene udeležence v prometu, ko se tovornjak premika z nizkimi hitrostmi. Event Data Recorder beleži slike in podatke, ko se sproži zavorno opozorilo AEBS, in DAF Side & Turn Assist opozarja na prisotnost pešcev, kolesarjev ali vozil v mrtvem kotu vozila, vključno vse do zadnjega dela prikolice.

Poleg tega bo vsak novi DAF nove generacije opremljen s sistemom za prepoznavanje omejitev hitrosti, ki voznika obvešča o dejanskih omejitvah hitrosti in opozarja v primeru prekoračitve hitrosti, medtem ko sistem za opozarjanje pred nenamerno menjavo voznega pasu pomaga preprečiti nevarne situacije s tem, da opozarja na morebitna nehotena menjavanja pasov.

Nova vzvratna kamera prikazuje dogajanje na zadnji strani tovornjaka na zaslonu v kabini. High Beam Assist (opcijsko) samodejno zasenči dolge luči ko se v nasprotni smeri ali pred vami pripeljejo druga vozila. Signal za ustavitev v sili z utripajočimi varnostnimi lučmi opozarja druge udeležence v prometu, ko tovornjak močno upočasni, kar je nadgradnja

Uvedene so nove funkcije za dodatno izboljšanje varnosti voznika. Nova funkcija DAF Drowsiness Detection oceni budnost voznika in opozori, kdaj je potreben odmor, medtem ko je na voljo priprava za alkoholno blokado, ki omogoča namestitev naprave, ki pred zagonom motorja zagotovi negativen rezultat preizkusa alkoholiziranosti.

Patrick Dean, član upravnega odbora družbe DAF in glavni inženir, je dejal: “DAF je vodilni na področju pasivnih in aktivnih varnostnih sistemov. Neprimerljiv neposredni in posredni pogled, vrhunska trdnost kabine in ergonomija, ki je vodilna v razredu, so zdaj združeni s celotnim naborom novih naprednih sistemov za pomoč vozniku, kar še dodatno krepi naš vodilni položaj na področju varnosti. To ni le izjemnega pomena za lastnika in voznika naše serije modelov DAF nove generacije – temveč koristi tudi varnosti vseh drugih udeležencev v prometu. Z novimi tehnološkimi rešitvami, ki bodo z januarjem postale standard, zagotovo postavljamo nova industrijska merila na področju varnosti.”

Attachment MS-0025-23 01. DAF introduces full range of enhanced safety features