Aktualno

Vozila DAF-ove nove serije XD proglašena za "Mednarodni tovornjak leta 2023"

DAF-ova serija nove generacije XD, namenjena predvsem gradbeništvu ter distribuciji je bila proglašena za “Mednarodni tovornjak leta 2023”. Harald Seidel, predsednik družbe DAF Trucks N.V, je sinoči med podelitvijo nagrad na sejmu gospodarskih vozil IAA Transportation v Hannovru v Nemčiji prejel najprestižnejšo nagrado v industriji gospodarskih vozil. Serija XD – vključno s celotno paleto popolnoma električnih različic z dosegom več kot 500 kilometrov z enim polnjenjem – je bila včeraj uradno predstavljena na IAA.

DAF-XD-awarded-International-Truck-of-the-Year-2023

Nova generacija vozil DAF XD je prejela nagrado “Mednarodni tovornjak leta 2023” s strani žirije 24 urednikov ter novinarjev s področja gospodarskih vozil, ki predstavljajo 24 večjih specializiranih revij za gospodarska vozila iz celotne Evrope. Serija XD je tako na prestolu nadomestila novo generacijo DAF-ovih vozil serij XF, XG in XG⁺ za špedicijo in težji transport, ki je bila izbrana za “Mednarodni tovornjak leta 2022”.

Prispevek k večji učinkovitosti cestnega prometa

Na podlagi pravil za izbor Mednarodnega tovornjaka leta (IToY) nagrado prejeme tovorno vozilo, ki je bilo predstavljeno na trgu v zadnjih 12 mesecih in je najbolj prispevalo k učinkovitosti cestnega prometa. Ta presoja se opira na več kritičnih meril, vključno s tehnološkimi inovacijami, udobjem, varnostjo, voznimi lastnostmi, ekonomično porabo goriva, vplivom na okolje ter skupnimi stroški lastništva (TCO).

‘Novo merilo’

Ob povzetku glasovanja je predsednik žirije za izbor mednarodnega tovornjaka leta Gianenrico Griffini povedal: »Z uvedbo nove serije XD je DAF predstavil vrhunski tovornjak za distribucijo, ki postavlja nova merila v svojem razredu. Pri celotni paleti vozil serije XD je DAF bistveno izboljšal preglednost, ki je ključni dejavnik varnosti pri distribucijskih vozilih. Tudi učinkovitost vozila in udobje za voznika uvajata nov standard v tem segmentu.”

Izjemna preglednost

Griffini je poudaril, da žirija IToY ceni položaj voznika med vožnjo in vsestransko izboljšano vidljivost, ki jo zagotavljajo veliko, ukrivljeno vetrobransko steklo, stranska okna in opcijsko okno v spodnjem delu so-voznikovih vrat. “Te značilnosti – skupaj s kamero za pregled nad mrtvim kotom in opcijskim sistemom kamer, ki nadomešča tradicionalna vzvratna ogledala – na res impresiven način pripomorejo k večji varnosti ranljivih udeležencev v prometu.”

Električni in dizelski motorji

Poleg tega so člani žirije pohvalili tudi zmogljivost novih, visoko učinkovitih pogonskih sklopov vozil serije XD, ki vključujejo zmogljive motorje PACCAR MX-11 z avtomatiziranim menjalnikom ZF TraXon z naprednimi funkcijami predvidevanja. Žirijo je navdušila tudi napoved serije novih, povsem električnih pogonskih sklopov.

‘Čudovito priznanje’

Predsednik družbe DAF Trucks N.V. Harald Seidel je komentiral: »Osvojitev nagrade za mednarodni tovornjak leta 2023 je čudovito priznanje za vse naše zaposlene ter zastopnike. Dokazuje, da vrhunska vozila serije DAF XD postavljajo nove standarde v industriji tovornih vozil, namenjenih pretežno gradbeništvu in distribuciji, saj prinašajo prvorazredno varnost, učinkovitost in udobje za voznika.”

DAF-XD-3